5 July 2018

Що таке Сидр?

Сидр є традиційним яблучним вином, особливість якого в тому, що готується воно без застосування дріжджів і води. Батьківщиною його вважається Нормандія, клімат якої завжди сприяв яблучному достатку в місцевих садах. Культивують спеціальні різновиди яблунь, плоди яких використовують виключно для приготування цього напою.

У сидру є кілька назв: в Австрії та Німеччині – це «Apfelwein», в Англії його продавали під найменуванням «British wines», в Америці ж заїжджого гостя могли пригостити міцним «Apple Jack». Тільки французьке «Cidre» зрозуміло в усьому світі без перекладу. І неспроста, адже саме Франція вважається батьківщиною чудового напою. Існує кілька легендарних історій створення сидру. Одна з них свідчить, що суворі воїни з далеких скандинавських країн, які прибули на берег сонячної Франції, відразу запримітили багаті яблучні сади і, перейнявшись атмосферою привітності і життєрадісності галлів, придумали такий же світлий і м’який напій.

Хімічний склад

Сидр містить пектинові та дубильні речовини, багатоатомні спирти, яблучну, лимонну й оцтову кислоти, мікроелементи, вуглеводи.

За даними USDA Nutrient Database в 100 гр. низькокалорійного сидру (з додаванням вітаміну С) міститься:

  • Вода – 99.7 г
  • Білки – 0 г
  • Жири – 0 г
  • Вуглеводи – 0.3 г
  • Зола – 0.1 г
  • Вітаміни:
    Вітамін С (аскорбінова кислота) – 25 мг
  • Макроелементи:
    Кальцій – 11 мг
    Магній – 1 мг
    Натрій – 14 мг
    Фосфор – 12 мг
  • Мікроелементи:
    Залізо – 0.03 мг
    Мідь – 15 мкг
    Цинк – 30 мкг
  • Калорійність:
    У 100 г напою в середньому міститься близько 1 ккал.

Корисні властивості сидру

У минулих століттях лікарі, у результаті нестачі в лікарських засобах, призначали «яблучне вино» при нудьзі, говорячи медичною мовою, депресивному стані. А також при діабеті та захворюваннях шлунка.

У наші дні вчені підтверджують деяку корисність вживання сидру для організму. Наприклад, він має здатність уповільнювати процеси старіння. Ця властивість обумовлена ​​змістом в сидрі фенольних сполук. Також сидр прискорює виведення токсичних речовин і нормалізує обмін речовин, сприяючи втрати зайвої ваги.